Sanitace výčepního zařízení

Nabízíme Vám komplexní servis údržby a sanitace výčepních zařízení. Sanitace výčepního zařízení je jedním z nejdůležitějších faktorů kvality čepovaných nápojů.

Sanitace je proces, kterým se (za použití chemických a mechanických vlivů) likvidují nežádoucí mikroorganismy a nánosy pivní kamene ve vedení. Velice důležitý je cyklus a pravidelnost provedení sanitace:

  • 1 x týdně musí být prováděna v případě, kdy není proveden každodenní proplach vedení vodou
  • 1 x za 2 týdny by měla být provedena pravidelná sanitace pod podmínkou každodenního proplachu vodou po ukončení čepování
  • 1 x za měsíc by měla být provedena sanitace vedení vín a limonád
  • Sanitací v delších časových intervalech (1 x 3týdny a déle) dochází ke zhoršení kvality piva a především ke změně chuti piva

Jak probíhá sanitace vedení (činnost sanitačního technika)

  • Sanitovaný okruh je propláchnut pitnou vodou (vytlačí zbytky nápoje) a naplněn sanitačním prostředkem, kdy doba působení sanitace je předepsána výrobcem sanitačního prostředku. Obvykle se pohybuje okolo 20 minut.
  • Demontované narážeče musí být rozebrány, ponořeny do sanitačního prostředku, poté mechanicky vyčištěny
  • Demontované kohouty musí být rozebrány, ponořeny do sanitačního prostředku, poté mechanicky vyčištěny
  • Vysanitované vedení je řádně propláchnuto pitnou vodou
  • Výčepní zařízení je zpětně zkompletováno a natlakován, pro kontrolu těsnosti
  • Zapsání provedení sanitace do sanitačního deníku
  • Je provedeno vyčištění kondenzátoru chladiče piva doporučeným technologickým postupem a kondenzátoru chladiče se provede zápis do sanitační knihy

Samozřejmostí je vybavení provozovny sanitační knihou!

  • Technik: Michal Palán
  • telefon: +420 606 391 128

Užitečné informace

Víte že sanitace je proces, kterým se likvidují nežádoucí mikroorganismy a nánosy pivní kamene ve vedení. Velice důležitý je cyklus a pravidelnost provedení sanitace!